Traumatismele coloanei vertebrale și tratamentele inovatoare

Traumatologia sportivă

Traumatismul nu presupune neapărat o ruptură, o simplă contuzie este un traumatism și în funcție de locul unde se produce această contuzie, poate avea efecte mai mult sau mai puțin grave care nu întotdeauna pot fi neglijate sau tratate cu indiferență sau minime îngrijiri. Ele se pot croniciza și pot duce la consecințe pe termen lung care ne afectează în ceea ce înseamnă desfășurarea activității sportive.

Dacă apare un traumatism, există un set de măsuri care ar trebui aplicat imediat, precum: repaus, întreruperea activității, aplicarea de gheață pe zona afectată, aplicarea unui bandaj elastic și minima mobilizare a segmentului afectat.

Dacă discutăm de sporturi de echipă, la un contact cu adversarul, intervenția unui factor extern, sau chiar și faptul că nu s-a produs o încălzire adaptată, pot provoca rapid leziuni musculare.

Probleme la nivelul coloanei vertebrale

Dacă vorbim de coloana vertebrală și cum poate fi aceasta afectată, totul pleacă de la activitățile fiecărei persoane. Daca vorbim de multe ore de stat pe scaun la birou, trebuie să luăm o serie de măsuri de prevenție care să împiedice apariția unor traumatisme la nivelul coloanei.

Știm că coloana vertebrală are niște curburi fiziologice, are forma literei S dublate și acestea asigură o mobilitate și o stabilitate bună. Unul dintre primele semne care conduc la apariția problemelor la nivelul coloanei este fie ștergerea acestor curburi (în cazul persoanelor sedentare) fie exacerbarea lor (în cazul practicanților unor anumite sporturi).

În cazul persoanelor sedentare există riscul prin care discul intervertebral să aibă tendința să se deplaseze de la locul lui, exercitând presiune pe rădăcinile nervoase care pornesc de la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, mai apare un fenomen, contractura musculară paravertebrală care, în timp, se cronicizează și care, de cele mai multe ori, dă cel mai mare discomfort.

Care ar fi cele mai dificile afecțiuni ale coloanei vertebrale care se pot instala?

  • Hernia de disc. Aceasta presupune și ruperea unui fragment din acest disc și reprezintă o urgență medicală, o urgență neurochirurgicală, este cronică (adică se instalează în timp), dar poate apărea și ca urmare a unui eveniment acut. Dacă în urma unei activități simțiți o durere acută în zona coloanei, amorțeală la nivelul membrelor inferioare sau superioare, atunci este o situație clară de urgență medicală, prezența la medic fiind obligatorie. În urma investigațiilor imagistice se stabilește cu certitudine diagnosticul și se iau măsurile adecvate.
  • Observăm că există o frecvență destul de mare și în apariția edemelor osoare, indiferent că discutăm de corpurile vertebrale sau de extremitățile osoase, care de multe ori poate duce la necroză. În astfel de situații putem interveni cu cea mai eficientă metodă, Terapia Hiperbară, care are rezultate absolut spectaculoase în regenerarea zonei afectate și practic restabilirea unei structuri osoase normale. Astfel consecințele pe termen lung sunt stopate.

La ce terapii putem apela în cazul afecțiunilor coloanei vertebrale ?

Atunci când vorbim despre afecțiunile coloanei vertebrale, în cadrul clinicii SwissMed pot fi recomandate o serie de terapii, în baza unui program de tratament personalizat de specialiștii noștri, pe baza dosarului medical și a analizelor amănunțite. Putem discuta despre Terapia Hiperbară, Ozonoterapia locală sau sistemică, kinetoterapie și fizioterapie, antrenamente pe platforma Huber 360 Evolution si Terapia Yumeiho.

  • Medicina hiberbară face parte din medicina regenerativă care are drept obiectiv pe de-o parte tratarea cauzelor și are ca rezultat refacerea integrală a structurilor biologice ale organismului, apelând la resursele acestuia. În momentul în care suntem plasați într-o camera hiperbară, suntem înconjurați de un mediu de oxigen 100%, iar acest oxigen intervine acolo unde sunt probleme, organismul putând să își desfășoare procesele reparatorii. În momentul în care respirăm într-un mediu normal, la o presiune atmosferică normală, oxigenul este destinat proceselor fiziologice și nu există o rezervă care să meargă spre compensarea proceselor patologice. Organismul este supus permanent unui stres oxidativ și se desfășoară o luptă de a compensa efectele mediului, alimentației etc. Terapiile pe bază de oxigen au scopul de a echilibra balanța în organism atât la nivel extracelular, cât și la nivel intracelular.
  • Gimnastica medicală folosind platforma Huber 360 Evolution care ne ajută să corectăm felul în care stăm sau modul în care exercităm anumite mișcări. Este o platformă cu senzori care oferă feedback foarte clar pentru modul în care stăm, ne mișcăm, facem o serie de mișcări. Astfel resetăm memoria musculară și conducerea nervoasă. Această platformă are o contribuție deosebită inclusiv în prevenția bolilor neuro degenerative. Platforma are programe captivante, interactive, care necesită toată atenția pacientului.
  • Elongațiile coloanei vertebrale au efect foarte bun pentru resetarea memoriei musculare, la contractarea musculaturii paravertebrale si crearea spațiului intervertebral.

Terapia Hiperbară ca prevenție

Sunt pacienți care, desi nu prezintă nicio simptomatologie, conștientizează nivelul de stres la care sunt expuși zilnic și efectele pe care acesta îl poate avea pe termen lung asupra sănătății și realizează că este extrem de important să urmeze un program de prevenție. Terapia Hiperbară este una dintre cele mai căutate proceduri de prevenție în momentul de față la nivel mondial, având capacitatea de a ajuta organismul să intre într-un proces de vindecare și ajută celulele să se regenereze, de a întârzia sau elimina riscul patologiilor neuro degenerative care sunt din ce în ce mai extinse și încep de la vârste din ce în ce mai tinere.

Cele mai noi articole