terapia hiperbara

Terapia cu oxigen hiperbar – pentru pacientii cu cancer

Terapia cu oxigen hiperbar – un nou tratament complementar pentru pacientii cu cancer

În momentul de față, cancerul este una dintre cele mai mari provocări ale secolului în domeniul medical. Cercetări continue au loc pentru a crește șansele de vindecare ale pacienților și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Prin studiile realizate în ultimii ani, s-a descoperit faptul ca Terapia cu Oxigen Hiperbar poate fi un tratament complementar. În camerele hiperbare individuale, pacienții sunt expuși la oxigen cu o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală. Camerele hiperbare individuale Perry Baromedical oferă un confort superior și o siguranță ridicată.

 

Terapia cu oxigen hiperbar – lupta împotriva tumorilor hipoxice

Terapia cu oxigen hiperbar s-a dovedit a fi o componentă esențială în lupta împotriva tumorilor hipoxice. Prin furnizarea unei concentrații crescute de oxigen sub presiune, HBOT îmbunătățește asimilarea perfuziei agenților chimioterapeutici în aceste zone dificil accesibile, creând un mediu în care celulele tumorale devin mai susceptibile la tratamentele medicale și demonstrează o eficacitate semnificativă în tratamentul combinat al tumorilor maligne. De asemenea, Terapia hiperbară poate influența răspunsul inflamator al organismului. Inflamația cronică poate contribui la dezvoltarea și progresia cancerului, însa HBOT are potențialul de a modula aceste răspunsuri.

Cercetările au evidențiat că terapia cu oxigen hiperbaric poate îmbunătăți răspunsul tumorilor la chimioterapie și radioterapie, contribuind astfel la gestionarea și controlul afecțiunilor maligne. Fapt demonstrat și de studiul realizat de către Katarzyna Stępień, Robert P. Ostrowski, Ewa Matyja cu sprijinul Centrului de Cercetare Medicală Mossakowski (KNOW-MMRC) în cazul tumorilor maligne, în special în cazul celor cerebrale.

terapia cu oxigen hiperbar

Terapia cu oxigen hiperbar – beneficii:

Îmbunătățirea oxigenării:

Celulele canceroase se dezvoltă și supraviețuiesc într-un mediu cu niveluri de oxigen scăzute (cunoscut ca hipoxie). Terapia cu oxigen hiperbar furnizează cantități crescute de oxigen în organism, inhibând creșterea celulară și conduce la moartea celulară programată (apoptoza), ceea ce duce la oxigenarea țesuturilor și a celulelor. Acest lucru poate fi util în cazul pacienților care au trecut prin chimioterapie sau radioterapie, care pot avea o funcție pulmonară afectată sau o circulație sanguină redusă în anumite zone.

Vindecarea rănilor și a țesuturilor:

Stimulează procesele de vindecare și regenerare a țesuturilor afectate de tratamentele pentru cancer sau de intervențiile chirurgicale. Acest lucru ajută la reducerea riscului de infecții și accelerează recuperarea postoperatorie.

Reducerea efectelor secundare ale radioterapiei:

Radioterapia poate provoca leziuni tisulare în zonele tratate. HBOT ajută la reducerea inflamației, a durerii și la stimularea vindecării țesuturilor afectate de radioterapie.

Potențează efectele terapeutice ale chimioterapiei: 

Pacienții oncologici vor suporta mult mai bine tratamentele oncologice, iar rezultatele terapiei neoadjuvante pot fi mult îmbunătățite.

Susținerea sistemului imunitar: 

HBOT stimulează sistemul imunitar și crește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se regenera mai eficient.

Redobândirea energiei și vitalității: 

Terapia cu oxigen hiperbaric contribuie la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de bine generală a pacientului, ajutându-l să se recupereze mai rapid și să se întoarcă la activitățile obișnuite.

 

Rezultatele studiilor effectuate până în acest moment arată o rată mai mare de supraviețuire, reducerea dimensiunii tumorilor, amelioare a durerilor și o îmbunătățire a calității vieții pacienților.

 

Terapia cu oxigen hiperbar la SwissMed

În clinica noastră, punem la dispoziția pacienților 3 camere hiperbare individuale de ultimă generație. Am ales această variantă pentru beneficiile medicale incontestabile și pentru confortul și intimitatea pacienților. Prin furnizarea unui mediu de 100% oxigen, organismul absoarbe mai eficient oxigenul și îl distribuie în țesuturi, oferind eficiență crescută oricărei terapii.

Este important de menționat faptul că terapia cu oxigen hiperbaric este administrată sub stricta supraveghere a unui medic calificat și în strânsă colaborare cu specialiștii care  îngrijesc pacientul din punct de vedere oncologic.

 

Cele mai noi articole